МТСП: Със стратегията за детето не се въвеждат чужди модели!

Разпоредбите целят по-ефективна работа на социалните работници
28 сеп 2019 16:48,
45
МТСП: Със стратегията за детето не се въвеждат чужди модели!
Снимка: архив Булфото

Министерството на труда и социалната политика се противопоставя на неверните твърдения в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1 януари 2020 г. В тази връзка изразяваме следната позиция:

Приетите законодателни промени са насочени изцяло към подкрепа на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпоредби целят по-ефективна работа на социалните работници, за да може децата да останат в своите семейства или ако са разделени,  да се върнат да живеят при своите майки и бащи.

Новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на социалните услуги, за да може те да отговарят по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се повиши тяхното качество. Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и подобряват координацията при закрилата на децата, тъй като тя не е отговорност само на социалните работници. Повечето от измененията в Закона за закрила на детето са терминологични и произтичат от промяната в дефинирането на социалните услуги. С тях не се въвеждат  чужди модели и идеология.

Още по темата

В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени.

Последните промени в Закона за закрила на детето не променят действащите от повече от 13 години разпоредби, а само  премахват възможността за настаняване в специализирани институции, тъй като до 2021 г. всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

Хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация, което се нуждае от закрила, не са доносници. От 2003 г. в Закона за закрила на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните органи. Същото задължение има и всеки, на който това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. Това задължение съществува от 16 г. и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 г.

Сигналите обаче не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила, а се проверят за тяхната достоверност и основателност. Затова в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето още от 2006 г. е записано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“.

Разпоредбата на чл. 36г от Закона за закрила на детето цели единствено да се регламентира и подобри междусекторния подход и сътрудничество при случаи на насилие над деца, както и да осигури стабилитет при прилагането на Координационния механизъм при насилие, който действа от 2010 г. В нея са отразени основните дейности, разписани в Споразумението за сътрудничество и координиране на органите по закрила на детето при случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие. В тях също не се предвиждат нови правомощия на органите за закрила, които да влизат в сила от 1 януари 2020г.

В заключение бихме искали да подчертаем, че  позициите, действията и мерките на Министерството на труда и социалната политика винаги са били в съответствие с конституционния принцип, че отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dezata trebva da se otnemat ot loshite roditeli I dargavata da hi otglegda.Podkrepyam norvegkiat model
39
1
 
17
 
! Отговори
Смърт за НПОтата преди 4 години
Някакви си ще ни учат как да си възпитаваме децата.Режете си вените безполезници!Събудете се ве нещастници!Държавата е продадохте,сега о децата ви ще вземат!!!!Само ракията и чалгата ви интересува!!!Ако ми изтриете мнението ,децата ви да гният!!!!
38
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обзалагам се, че няма да има нито едно отнето дете от шведчетата, дето просят, ровят по кофите за боклyк, крадат, мият стъкла на автомобили по кръстовищата или се возят по цял ден на каруци из София и не ходят на училище. Отнетите деца ще се здрави, възпитавани, но живеещи в бедни български семейства, които нямат възможност да се противопоставят на произвола и просто ще се примирят да им отнемат децата и да ги дадат на богати бездетни семейства.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НПО имат лостове за натиск върху властта в България за вземане на решения в тяхна полза. Спомняте ли си едни дето се казваха "Отворено общество" - те успяха да постигнат договореност срещу всеки долар, който влагат българската държава да дава още един долар за техните инициативи. Така за всяка тяхна инициатива, половината финансиране е тяхно, половината - на българската държава. С тази разлика, че те решават какво ще се прави, а държавата ни само има задължението да плаща.
36
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НПО са заинтересовани от отнемането на деца, защото срещу всяка бройка отнемане получават заплащане. Така че заради финансовата изгода ще правят всичко възможно да видят случаи на домашно насилие и лоши грижи и там, където ги няма. Нищо лично, просто бизнес.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да узаконят еничарството. Едни неправителствени организации ще има правата да се правят на богове и да решават човешки съдби - когато пожелаят ще могат да вземат деца от родителите им по своя преценка (или за своя изгода, това може да е доходен бизнес), без съдебно решение. Просто отиват и вземат детето, защото така са преценили, след това го дават на други приемни родители, а за всяко отнето дете, получават заплащане от държавата за свършената работа.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
малко по-долу прочетох нещо което е абсолютна истина. Първо гласувате за ГЕРБ която партия защитава европейски ценности и ако има как и българската ценностна система. Аз така и не съм наясно какви са тия европейски ценности и как оживяхме 1000 години и без тях. Но по темата. Сега тия хора се обръщат против ГЕРБ. само че герб не чува исканията на българите. Обърнали са се към Брюксел , Норвегия, швеция и им играят по свирката. Ха гласувайте пак за тях. От 01.01.2020 започват извежданията. Късно е
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боят трябва да се легализира и регламентира, така че да не стават сакатлъци. Иначе като е забранен, малките дива нета злоупотребяват и накрая някой превърта и ги счупва от бой.
32
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бас държа, че 90 процента от тези, които глупяха по улиците са гласували за тези, които са в парламента сега. Ама кой ми с.с в гащите, нали? Че кой ви е виновен?
31
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Едва лиНяма "български" модел за отглеждане на деца. Има български модел за проваляне на деца. Вие слепи ли сте? Вижте какво става в училищата, по улиците, в семействата. Кого лъжете, лицемери? Негодни родители създават негодни деца, негодните деца предопределят негодна страна. Какво още не разбирате за да се събудите, и да прогледнете? Почнете първо вие да се превъзпитавате, защото Вие сте проблема.
30
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Негодни творения тръгнали да скандират простотии по улиците. Я се осъзнайте, приберете се в къщи, поемете отговорност за децата си, а не търсете все кой ви е изцапал гащите. Разбира се, че децата ви имат права. За малтретирано коте или куче има съд, а вие искате да притежавате децата си. Съвременни робовладелци.
29
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Едва лиКакви деца си отглеждал 1300 години. Затова ли сме най-бедната страна в Европа? Затова ли имаме най-много изселници? Затова ли сме на път да изченем като нация с едно или нула деца? Напротив! Трябва да се научим как се отглеждат деца. Ама май вече е късно от бетонни мозъци като тебе.
28
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"...човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните органи. Същото задължение има и всеки, на който това е станало известно във връзка с..."Две изречения - една и съща неграмотност.Неуважаемо МТСП, правилният израз е "комуто е станало известно"!
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кого лъжат!??
26
1
 
28
 
! Отговори
Едва ли преди 4 години
До МаяНо подобни безумни "свидетелства", наливат вода в мелницата на модела за отглеждане на деца, различен от българския. А нашият модел за отглеждане на деца се е доказал 1300 години. Не може да се дава акъл на България точно по този въпрос. Знаем как да си отглеждаме децата. Очевидно и доказуемо. По всички други въпроси, свързани с управлението на държавата - сигурно има на какво да ни научат.Ама у нас мама гледа "детето" до 35 години...
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако видя социални да ми се въртят около къщата ще ги пратя да пасат овцете на св. Петър и да му доят кравите.
24
0
 
37
 
! Отговори
1912 преди 4 години
Естественно тези глупости не се отнасят за тъмните !!!!!!!!Напротив ще отнемат българчета и ще ги дават на тъмните срещу пари или директно ще ги продават в чужбина!!!!Тези са за колене!!!!
23
0
 
9
 
! Отговори
ТД-МВР-ЕТ преди 4 години
До По Тошово времеНепълнолетните рецидивисти стават контингент на МВР с оперативни разработки!Тази порочно практика се прилага и днес за черната им работа! Ползват предимства
22
13
 
4
 
! Отговори
Не е пресилено преди 4 години
До Пресилено е малкоа задължително беше предварителния побой колкота пъти мина покрай баща си да ме удари по главата безпричинно а пред хората се представяше за бохем и лицемер.Навън всечки го имаха за добър а у дома беше като звяр и ве минаваше ден без бой!!!
21
1
 
30
 
! Отговори
И парното преди 4 години
То и парното е ваше в апартамента ви, ама съседите ви ще решават сградна?Добро утро спящи българи, не знам още какво трябва да се случи?Спите ли, чешите ли си пъпчетата, гледата ли реалита, изпълва ли се животът ви със смисъл?Спете!

Спонсорирани публикации